Jeg bruker Harry Potter som eksempel: Det kunne gått galt i barndommen, men så kommer han til en skole. Får to venner, får lærere som ser, får mestring på rumpeldunkbanen og oppdager at han trengs, sier psykologspesialist Anne-Kristin Imenes, som under statsforvalterens seminar på Arendalsuka delte sine tanker i foredraget «Fellesskapet beskytter».

For unge Potter, var det nettopp menneskene han møtte på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom som skulle bli redningen.

På Galtvort blir Harry kjent med seg selv og bakgrunnen sin. Vi repareres først og fremst i relasjonene og i fellesskapet. Det er vanskelig å skape god helse i ensomhet, forklarer Imenes.

Fravær av god helse

Hun mener ungdom som sliter i mange tilfeller ikke har det som beskrives som psykiske lidelser, men velger heller å kalle det «fravær av helse».

De har fravær av det vi trenger for å ha det bra; som mening, mestring, tilhørighet, trygghet, fellesskap, involvering, identitet og selvrespekt – de syv psykiske helserettene, sier Imenes, og mener derfor vi som enkeltpersoner og samfunn har en viktig oppgave å ta fatt på.

Vår viktigste oppgave er å legge til rette for at barn og unge blir kjent, at isen brytes, og at gode relasjoner kan vokse. Fra naturens side er leken det fremste verktøyet for å fremme prososial kompetanse, sier Imenes.

 

Publisert: 30. august 2022