TILBAKE TIL NATUREN: Are Lerstein fant roen i naturen. Derfor startet han Medvandrerne, og skapet med det sitt eget og flere andres ettervern. (Foto: Marius Gravesen)

– Jeg har mange år bak meg på gata, med rus og vandring inn og ut av fengsel. Utfordringen min var å forholde seg til systemet og gjennom rusen flyktet jeg vekk. Samtidig har jeg fra jeg var ung hatt et sterkt forhold til naturen som et fristed. Et sted som er ærlig og ekte. Et sted jeg kan føle tillit og være meg selv, sier Lerstein.

Ute i skog og mark opplevde han mestring, og under en videreutdanning ved Folkeuniversitetet, bestemte han seg for å starte noe som både kunne hjelpe ham selv og andre.

MØT MEDVANDRERNE PÅ KONFERANSEN «NATUREN SOM HELSEBRINGENDE VIRKEMIDDEL»

– Da jeg startet Medvandrerne i 2016, var det på mange måter et verktøy for å mestre mitt eget liv. Jeg bygde opp mitt eget ettervern og kjøpte de 12 første telta med trygda. Etter det har dette bare eskalert og jeg tror vi har funnet «the missing link» på rusfeltet, sier Lerstein.

Terskelen for å bli en medvandrer er lav, og gjennom sosiale medier deles bilder og historier fra turene som inspirerer mennesker over hele landet. Antall lokallag vokser hvert år, det arrangeres dagsturer og helgeturer og idéen omfavnes av stadig flere. Fra mars 2020 til mars 2022, telte Medvandrerne rundt 500 turer og arrangementer over hele landet.

– Det har spredd seg som ild i tørt gress, og for oss har sosiale medier fungert som en god kanal for å synliggjøre det arbeidet vi driver med. Der kan vi dele gode historier og for meg har det alltid vært noe som har manglet. Når jeg var på gata hørte jeg aldri om dem det gikk bra med, sier Lerstein.

Der magien oppstår

Konseptet er enkelt, men effektivt. Medvandrerne har blitt både en møteplass og en mestringsarena. Et sted der man kan koble ut tankene og komme seg bort, men samtidig finne tilbake til noe.

– Vi går helt tilbake til primærtilstanden, og i ti dager reiser 20 mennesker bort fra urbant kaos og inn i naturen. Der sliter vi oss ut, tenner bål og deler erfaringer, sorger og håp. Og det er der, rundt bålet, at magien oppstår. Følelsene blir mer tilgjengelige, vi blir del av en flokk og et fellesskap og det blir lettere å bearbeide det som er ubehagelig, sier Lerstein.

Gjennom tilbudet, har Medvandrerne hentet fram ressurser i mennesker som de fleste andre har gitt opp for lengst.

– Det er ikke hvem som helst som klarer seg på gata. Det er massevis av ressurser der. Her får hver enkelt mulighet til å utvikle seg som den ressursen de er. Vi fokuserer på det som er bra. Ikke begrensninger og hindringer, sier Lerstein.

Slutter ikke med noe

Medvandrerne er en rusfri arena, og det er heller ikke noe krav at man sliter med rus eller psykisk helse for å delta. Alle kan være en medvandrer.

– Ute i naturen spiller det ikke noen rolle hvem vi er. Vi er bare turgåere, sier Lerstein.

Han mener også det er viktig å være tydelig på at dette ikke er noe man blir med på for å slutte med noe.

– Det er noe forbanna tull å slutte med noe. Det er mye bedre å begynne med noe nytt, sier Lerstein.

Selv har han begynt å vandre.

Meld deg på

Vil du høre mer om Are Lerstein og Medvandrerne? Meld deg på konferansen Naturen som helsebringende virkemiddel, 15. – 16. juni på Quality Hotel Skjærgården i Langesund.

Publisert: 23. mai 2022