Foto: Bjørn Sodeland

– På mange måter er dette min drømmekonferanse. Her løfter vi fram kunnskapen jeg skulle ønske helsepersonell hadde hatt da jeg hadde behov for noen å prate med det om, sier Sjåfjell, som etter at han ble rusfri har tatt en fagutdanning, engasjert seg som brukerrepresentant og i dag jobber som spesialrådgiver hos KORUS Sør.

LES MER OG MELD DEG PÅ: «Når og hvordan bør vi snakke med brukere og pasienter om alkoholbruk?»

– For meg er det viktig å bidra til å løfte kunnskapen og kompetansen til helsepersonell slik at det blir lettere for dem å snakke med pasienter om alkohol og alkoholbruk uten å bli moraliserende. Får du diabetes får du med deg en brosjyre hjem som gir råd og veiledning om hvordan du kan leve med det, men kommer du inn med en alkoholrelatert skade møtes du med taushet, sier Sjåfjell, som nylig løftet problemstillingen i et innlegg i magasinet Sykepleien.

Holder ikke å flytte vindunken

Han mener både ansatte på sykehus, sykehjem, NAV, legevakt og i hjemmesykepleien vil få mye utbytte av å delta og i etterkant bli bedre rustet til å ta den vanskelige samtalen. For dette er utfordrende samtaler, med flere etiske dilemmaer.

– Ta gamle Olga som faller og brekker lårhalsen på natta hjemme. Tenk om noen i forkant hadde snakket med henne om sammenhengen mellom alkohol, alderdom, sykdommen hennes og medisinering. Når hjemmetjenesten bare rydder bort vindunken for å gjøre plass til dosetten uten å ta den viktige samtalen, får hun kanskje aldri noen skikkelig forståelse for at det er vinen kombinert med medisinbruk som gjør at hun faller og slår seg på natta, sier Sjåfjell.

Et vanskelig tema

Sjåfjell tror alkohol er et spesielt vanskelig tema å snakke om fordi det er et lovlig rusmiddel og fordi det er et rusmiddel de fleste har et forhold til.

– Ofte er det lettere å snakke om de andre. De som bruker illegale rusmidler. Men vi er helt nødt til å normalisere det å snakke om alkohol i tilknytning til helse. Dette er et tema med forferdelig mange lag, fra det store antallet skader som kommer inn på legevakta til diskusjonen rundt kreft og alkohol eller alkohol og demens, sier Sjåfjell.

Når og hvordan bør vi snakke med brukere og pasienter om alkoholbruk?
En konferanse om alkohol, bruk, skader, kartlegging og helsegevinst ved tidlig intervensjon.
Scandic Park Sandefjord 22.- 23. august
Les mer og meld deg på

Publisert: 13. mai 2022

Sist oppdatert: 27. juni 2022 kl. 11:21