FØLER SKOGENS RO: Johanne Refseth, Psykolog med sovepose, mener en tur i skogen kan hjelpe oss å regulere og forstå våre egne følelser. (Foto: psykologmedsovepose.no

– Forskning snakker ofte om hvilken effekt naturen har på oss. Når vi kommer ut i naturen senker pulsen seg og vi blir mindre stresset. Men for meg er det mest interessante det som skjer inni et menneske når det kommer ut i naturen. Vi kommer på mange måter hjem. Det er et sted der man kan bearbeide følelser, komme nærmere seg selv, eget sjelsliv og egen historie, sier Refseth.

Selv mistet hun broren sin som 13 åring, da han var bare 22 år gammel. Allerede da kjente hun på det som hun i dag deler med verden via en Instagramkonto med over 40 000 følgere og nå i boken «Psykolog med sovepose – Hvordan uteliv styrker indre liv».

– Boka handler både om prosessene inni oss som skaper mental uhelse og hva vi kan gjøre med det. For meg betydde det den gang mye at jeg hadde friluftslivet. At jeg kunne dra ut alene i skogen, sitte ved bålet og kjenne på sorgen og mine egne følelser. Naturen for meg ser ut til å gjøre mye av det samme som terapi. Den hjelper oss å regulere og forstå våre egne følelser, sier Refseth.

– Livet suger rør iblant

Samtidig som hun selv er en flittig bruker av Instagram, frykter hun at glansbildene vi får servert gjennom kanalen fører til at vi i jakten på det perfekte skyver alt som er vanskelig bort. At vi unngår de vanskelige følelsene, og tar mindre sjanser for å ikke komme i situasjoner der de kan dukke opp.

– Mange mennesker i dag føler at det er noe galt med dem med en gang de ikke har det bra. Vi har blitt allergiske mot indre ubehag. Men vi må forstå at det er helt normalt at livet suger rør iblant. Vi må anerkjenne og forstå at indre ubehag ikke er noe vi skal unngå, sier Refseth.

Vil du høre mer om hvordan uteliv styrker indre liv, kan du bestille boka her. Du kan også treffe Johanne Refseth, Psykolog med sovepose, på konferansen Naturen som helsebringende virkemiddel, som arrangeres av KORUS Sør 15. – 16. juni på Quality Hotel Skjærgården i Langesund.

Flere saker: 

Fant fasiten til et lykkelig liv 

Publisert: 22. mai 2022

Sist oppdatert: 23. mai 2022 kl. 12:15