Bilde: Katarzyna Bialasiewicz, Adobe Stock

Det er spesielt to årsaker FHI peker ut som kan være årsak til at vi har sett flere dødsfall knyttet til overdoser det siste året: sterkere heroin og restriksjoner som følge av koronapandemien. Enkelte tilfeller av heroin som ble beslaglagt viste at stoffet var opp til fire ganger mer potent enn de typiske heroinbeslagene. Smittevernsrestriksjonene har også sannsynligvis rammet personer i risiko for overdosedødsfall.

I tillegg har man sett de siste årene en jevn økning i bruk av opioider som heroin, men også morfin, kodein og oksykodon. Rapporten fra 2020 viser også at mange av overdosedødsfallene er knyttet til større bruk av disse opioidene.

Verdens overdosedag

31. august markeres Verdens overdosedag til minne om de vi har mistet i overdose, og for å skape bevissthet om at overdoser kan forebygges. I mange kommuner markeres dagen med ulike arrangementer som du kan finne på Helsedirektoratets nettsider.

Vil du lære mer om overdoseproblematikk og hvordan du kan forebygge overdoser i din kommune? 1. september er KORUS i gang med et nytt tilbud. Det kan du lese mer om her.

Les mer: Høyeste antall overdoser på 20 år

Se også: Overdoser #nullvisjon – en film fra rusfeltet.no

Publisert: 31. august 2021