

Program: Kjærlighet og grenser
31. desember 2019 - 31. desember 2021
Mål
Styrke beskyttende faktorer når det gjelder psykiske helseplager og veilede foreldre i forkant av ungdomstida. Forebygge alkohol-, narkotika- og tobakksbruk blant tenåringer. Forbedre samarbeidet mellom hjem og skole, bygge gode foreldrenettverk samt øke ungdommenes sosiale kompetanse.
Målgruppe
Lærere, helsesøstre, miljøarbeidere, PPT ansatte, ansatte i barnevern/psykisk helse for barn og unge og/eller ansatte ved familievernkontor.
- To dagers instruktøropplæring. Mulighet for å bli sertifisert kursholder etter å ha gjennomført hele programmet i skolen minst en gang.
Dag 1: Ungdom og rusmidler. Bakgrunn for “Kjærlighet og Grenser”. Grunnleggende om oppbyggingen av manual, arbeidsark, digitale filer og samlingene. Grundig gjennomgang av Steg 1 og 2.
Dag 2: Presentasjon av Steg 3 – 7. Presentasjon av Steg 8: Oppfølgingssteg. Rekruttering av ledere og deltakere til programmet – erfaringer og råd. Åpen time – Spørsmål og kommentarer.
Dere forplikter dere til å:
- Gjennomføre opplegget i tråd med manualen.
- Dekke egne reise- og oppholdsutgifter.
Hvorfor bør kommunen delta:
- Ungdataundersøkelsene viser at en stor del av ungdommene (spesielt jenter) sliter med psykiske helseplager.
- Innholdet i K&G bygger på anerkjent forskning om risiko- og beskyttelsesfaktorer.
- Metodene som brukes er beslektet med handlings- og refleksjonsveiledning, motiverende intervju og kognitiv terapi, og bygger først og fremst på refleksjon over utfordringer i hverdagen for familier med unge i 10 – 14 års alderen.
- I tillegg til å bygge oppunder beskyttelsesfaktorer hos ungdommene, bygger programmet også gode sosiale nettverk blant foreldrene.
- Kjærlighet og grenser bygger et positivt samarbeid mellom skole og hjem.
Er du interessert i å delta? Ta kontakt med Eva Linn Lilleheil/Eli Marie Wiig
- En Cochrane review fra 2003 peker på SFP (Strenghtening Families Programme, oversatt til Kjærlighet og grenser på norsk) som det mest lovende av over 50 ulike innsatser med overskrift «Universal family-based intervention programs for alcohol misuse in young people» (Foxcroft et al., 2003) I denne metastudien inngår både europeiske og amerikanske forskningsstudier.
- Nordahl–rapporten fra 2006 peker på K&G som ett av få forebyggende program i bruk i norsk skole med sannsynlig effekt.
- I en kunnskapsoppsummering fra KoRus – Vest Bergen fra 2010 (Bolstad et al. 2010), refereres det til at Number Needed to Treat for SFP er 9:1. (Må gi intervensjonen til 9 ungdommer for å avverge tidlig debut eller problembruk hos én – altså svært gode forebyggingstall).
Vurderinger av programmet:
https://www.ungsinn.no/post_tiltak/kjaerlighet-og-grenser/
Følg oss på facebook:
Se informasjonsvideo om programmet:
Publisert: 30. oktober 2017
Sist oppdatert: 20. januar 2020 kl. 08:59